Thefoodgarden.nl

De leukste blogs over eten

Aardappel uit de oven

Eén van de lekkerste manieren om aardappels te bereiden is met de oven, bijv.: poffen, gratins of ovenschotels.Misschien wel de lekkerste manier om aardappels te bereiden is door ze in de oven te garen. Hierdoor blijft de smaak intact, in het koken in water verliest de aardappel veel voedingsstoffen. Er zijn een aantal standaard manieren om aardappels uit de oven te bereiden: bakken en poffen.

Bakken in de oven

Persoonlijk is dit mijn favoriete manier van aardappels eten de volle smaak in combinatie met olijfolie en zout is lekkerder dan patat!

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden c. Snij de gewenste hoeveelheid aardappels in blokjes of partjes, lekkerst is met schil. Leg de partjes op een bakblik dat licht ingevet is met olie of boter, het kan ook in schalen. Het is belangrijkste dat de aardappels niet, want dan worden ze niet goed gaar en krokant. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Andere smaakmakers als knoflook, ui, rozemarijn etc. zijn ook erg lekker, maar pas op sommige zullen kruiden zwart blakeren vanwege de ovenhitte. Doe de aardappels 45-60 min in de oven.

Aardappels poffen in de oven

Poffen in de oven is heerlijk en simpel. Doe de aardappel in aluminium folie. Besprenkel met olijfolie, peper en zout, en vouw de aluminium folie dicht. Bak de ingepakte aardappelen in uur gaar in een oven met een warmte van 180 graden (eerste voorverwarmen). Zorg ervoor dat het folie de doffe kant aan de buiten kant heeft.

Aardappelgratin

Maar in Nederland is naast de patat en gekookte aardappel, de aardappelgratin het meest geloefd.

En daarbij maakt het niet zo heel veel uit hoe je de aardappelgratin maakt.
De ovenschaal vullen met schijfjes aardappel en de rest van de ingrediënten, kaas erover en de oven aan op ongeveer 180 graden gedurende 30 tot 45 minuten.