Prei is een groente die tegenwoordig het hele jaar door te koop is. Daarbij is het een veelzijdige groente, je kunt hem koken, bakken of smoren en natuurlijk een heerlijke preitaart van maken.
Ingrediënten:
- 500 gram prei
- 8 plakjes bladerdeeg
- 1,5 dl melk
- 2 eieren
- 75 gram geraspte kaas
- Zout en peper naar smaak (bij mij gaat er bijna standaard ook uienpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder door)
- 100 gr ontbijtspek of 150 gr ham
- 2 lepels bloem
Hulpmiddelen:
Een ovenschaal of 2 schalen van 15x25cm
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Snij de prei in stukken van +/- 1cm en was deze.
- Blancheer de prei +/- 5 minuten.
- Roer 2 eetlepels bloem met 1,5 dl melk tot een glad geheel.
- Klop hier de eieren door.
- Voeg de kaas erbij.
- Maak op smaak met de kruiden en wees hier creatief in.
- Bak alle spek uit of als je kiest voor de ham, snij je deze in stukjes.
- Giet het teveel aan vrijgekomen vet af.
- Meng het vlees met de prei.
- Vet de ovenschaal of ovenschalen in.
- Verdeel het bladerdeeg over de schalen.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Schep het mengsel van prei en spek in de schaal.
- Giet het eiermengsel over het vlees en de prei.
- Zet de taart In de oven en laat deze daar +/- 25 minuten staan.
Hierna kan je de taart op tafel zetten en smullen maar! Ik heb deze taart zelf nog niet gemaakt, maar ik vind hem wel goed klinken. Mijn voorkeur zou uitgaan naar spek, want dat maakt het iets zouter. Je moet dan wel uitkijken hoeveel zout je door het eiermengsel doet, want anders kan het heel zout worden.